Správné grilování začíná u koření
Vitana nabízí širokou škálu kořenících směsí a hotových omáček na dochucení. Všechny jsou namíchané tak, aby koření, bylinky a další přísady vytvořily dokonalou harmonii chutí.
Ať dáváte přednost lehkému kuřecímu masu, šťavnatému kousku vepřového, poctivému hovězímu steaku nebo rybám, určitě najdete inspiraci mezi našimi speciálními recepty pro letní grilování.
U většiny receptů najdete i variantu přípravy v troubě. Můžete si tak užívat naše recepty po celý rok!
Grilovací desatero
- Maso krájejte přes vlákno - zůstane tak křehké.
- Grilujte raději libové maso, z tlustého bude unikat tuk a uhlí pak více hoří.
- Maso naložte do kořenící směsi minimálně 2-3 hodiny před grilováním.
- K marinování používejte skleněné, porcelánové, plastové nebo nerezové nádoby. Nepoužívejte hliník nebo obyčejné železo!
- Grilovací mřížku či rošt lehce potřete olejem nebo špekem, aby se maso nepřichycovalo.
- Při podpalování používejte speciální podpalovače. Vždy počkejte, až zcela vyhoří, a maso na gril dávejte až ve chvíli, kdy zmizí plameny a uhlíky žhnou doruda.
- Když se nad grilem objeví plameny, použijte rozprašovač s vodou a octem v poměru 5:1, který plameny uhasí.
- Během grilování potírejte maso zbytkem marinády nebo olejem. Máslo nepoužívejte, neboť se připaluje.
- Na obracení masa používejte kuchyňské kleště nebo lopatku - ne vidličku, protože maso po propíchnutí ztrácí šťávu.
- Po grilování očistěte gril, a to nejlépe drátěným kartáčem. Co nelze odstranit kartáčem, nechte odmočit ve vodě.
Tip: Grilovací mřížku nebo rošt nechte nejdříve vychladnout a následně zabalte do vlhkého novinového papíru, aby nečistoty změkly.